Skip to main content

Jean-Carlo de Windt

Gelijke monniken, gelijke kappen

Ik ben Jean-Carlo de Windt, in juni 2006 ben ik begonnen als cabin attendant en sinds januari 2018 vervul ik met veel plezier de functie van purser. Vrienden zullen mij omschrijven als rechtvaardig, daadkrachtig en een kennisspons. Ik hou niet van onrecht en geloof in de uitspraak ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Woorden klinken mooi maar blijken waardeloos als er geen daden aan gekoppeld worden. Ik vind het fijn om kennis van zaken te hebben en mijn beslissingen te nemen op basis van feiten. Daarom ben ik altijd bezig met het vergaren van meer kennis. Het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen is dat mijn bemanning zich door mij gezien en gehoord voelde. Dat ik een veilige werkomgeving heb gecreëerd waar iedereen zichzelf kon zijn en hierdoor ook beter heeft kunnen presteren. Een quote die mij het beste omschrijft: “Assumption is the mother of all fuck-ups." Ik probeer weg te blijven van aannames. Zo voorkom je voor iedereen een hoop ellende.

Wat heeft de medewerker nodig?

Je kiest de vakbond waar je de meeste raakvlakken mee hebt en bij wie je je gezien en vertegenwoordigd voelt. Onder de cabinebonden is dat voor mij FNV Cabine. Ik ben al heel lang lid van FNV Cabine en sinds 2019 ben ik actief in de medezeggenschap. Ik geloof in de betrokkenheid van de kaderleden van FNV Cabine en weet dat zij zich vrijwillig inzetten voor het verbeteren van de werkomstandigheden van alle collega's. In de medezeggenschap heb ik met meerdere FNV'ers mogen samenwerken en ik weet dat wij samen mooie stappen zullen kunnen zetten op het gebied van arbeidsomstandigheden. Waar ik me voor in wil zetten is: veilig, gezond en passend werk tot aan ons pensioen, dus duurzame inzetbaarheid van het personeel. Ook moet er gekeken worden naar vooruitgang en ontwikkeling vanuit de medewerker (wat heeft de medewerker nodig?). Plus een werkbare service aan boord, waarbij niet alleen cateringmateriaal en werkmethoden belangrijk zijn, juist ook de indeling van de werkplek. Arbeidsveiligheid dient de juiste aandacht te krijgen met passende oplossingen in plaats van excuses.

Duurzame inzetbaarheid vanuit de behoefte van de medewerker

DE&I (diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie) is belangrijk want iedereen heeft recht op een veilige werkplek, waar je jezelf kunt zijn ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of geaardheid. Wij Nederlanders zijn in de laatste decennia zo gewend geraakt aan het vormen van een eigen mening en vooral het ongevraagd delen hiervan. Het respect en begrip voor anderen wordt hierbij volledig vergeten. Het is tijd voor verandering. Wij moeten van een (on)bewust onbekwame groep naar een onbewust bekwame groep. Hierbij is bewustwording en het gesprek met elkaar voeren met wederzijds begrip en respect van groot belang. Hoe ik mijn inzet op het gebied van ouderenbeleid in de OR zie? Ik ben persoonlijk geen fan van het begrip 'ouderenbeleid'. Dat klinkt stigmatiserend en past niet binnen diversiteit en inclusie. Ik sta meer voor een levensfasebeleid waarin wij duurzame inzetbaarheid van alle leeftijden vooropstellen en werken vanuit de behoefte van de medewerker. Hierbij is de vraag: “Past mijn belastbaarheid nog wel bij de belasting van het werk of vice versa?" van essentieel belang.

Jouw stem is een uiting van respect voor onze inzet

Het zou heel fijn zijn als alle vliegende collega's de belangrijke rol van de medezeggenschap (zowel de Ondernemingsraad als de groepscommissies) zouden erkennen en de moeite zouden nemen om te gaan stemmen. Je hebt twee hele weken de tijd om jouw stem uit te brengen op een voor jou geschikte kandidaat. Vergeet niet dat wij betrokken collega's zijn die zich vrijwillig inzetten voor de arbeidsomstandigheden van alle collega's. Jouw stem is een uiting van respect voor onze inzet. Alvast bedankt hiervoor.