Op zaterdag 1 maart is de cao voor KLM-cabinepersoneel 2023-2025 officieel verlopen. Sinds november zijn we in onderhandeling over een nieuwe cao, maar tot nu toe is er weinig vooruitgang geboekt. In deze nieuwsbrief praten we jullie bij over de huidige stand van zaken.
Nawerking: wat betekent dit voor jou?
Hoewel de cao is verlopen, blijven de gemaakte afspraken gewoon gelden. Dit komt doordat de cao ook onderdeel is van je individuele arbeidsovereenkomst. Totdat er een nieuwe cao is afgesloten, blijven de arbeidsvoorwaarden uit de oude cao van kracht. Dit heet nawerking. Voor onze leden verandert er voorlopig dus niets.
Onderhandelingen: weinig beweging
Afgelopen week vonden opnieuw twee overleggen plaats met KLM en andere bonden.
- Woensdag 26 februari spraken we onder begeleiding van een facilitator met KLM en de cabinebonden om de obstakels in het cao-proces bespreekbaar te maken.
- Vrijdag 28 februari vond een technische sessie plaats met KLM en bonden uit alle domeinen. Voor het eerst sinds we in November de inzetbrief ontvingen, gaf KLM uitleg bij de voorstellen die voor alle domeinen gelden.
Onze conclusie? Er zijn nog veel obstakels in het proces, en op inhoudelijk vlak liggen we mijlenver uit elkaar.
Proces: te veel tegelijk
KLM probeert onder de noemer Back on Track verschillende trajecten tegelijk te laten verlopen. Terwijl er adviesaanvragen lopen bij de ondernemingsraad en er forse eisenpakketten op de cao-tafels liggen, heeft KLM in het vliegersdomein een protocol afgesloten om de productie voor zomer 2025 veilig te stellen. Dit helpt het verdienpotentieel van KLM, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Wat dit betekent voor de besparingsopdracht, is nog onduidelijk.
Die onduidelijkheid merken wij ook aan de cao-tafel. Op belangrijke punten wachten we nog steeds op essentiële informatie van KLM. Het is inmiddels maart, en echte onderhandelingen moeten nog beginnen.
Inhoud: KLM wil besparen
Op 28 februari gaf KLM toelichting op de voorstellen die voor alle domeinen gelden. Nadat we in januari al de specifieke cabinevoorstellen doornamen, hebben we nu eindelijk een totaalbeeld van KLM’s wensen.
De opdracht waarmee KLM aan tafel zit, is simpel: kosten besparen. De besparingen raken niet alleen de loonkosten, maar moeten ook komen uit ‘productiviteitsverbeteringen’. In deze fase, voordat de onderhandelingen goed en wel begonnen zijn, is het nog lastig deze voorstellen op waarde te beoordelen. Duidelijk is nu wel dat de onderhandelingen nog echt moeten beginnen maar KLM hoog inzet.
De komende weken worden een flinke uitdaging. Het proces blijft moeizaam en op inhoud zijn de verschillen gigantisch.
Ons doel is om samen met KLM tot afspraken te komen die niet alleen recht doen aan de belangen van het cabinepersoneel, maar ook rekening houden met de uitdagingen waar KLM nu voor staat.
Vooralsnog lijkt een oplossing ver weg, maar wij blijven ons 100% inzetten voor een goed resultaat.