Skip to main content

FNV maakt landelijke structurele afspraak over RVU

FNV, de grootste vakbond van Nederland waar FNV Cabine deel van uitmaakt, heeft vandaag een landelijke vroegpensioenregeling (RVU) afgesproken. Dit is gerealiseerd onder druk van een actietraject en na intensieve onderhandelingen door FNV. In onze cao is nu een tijdelijke vroegpensioenregeling opgenomen. Zonder landelijke nieuwe regeling, zou verlenging van deze RVU-afspraak niet mogelijk zijn. Wij zijn nu aan zet om deze regeling ook voor jullie te realiseren.

Inhoud van de vroegpensioenregeling
De landelijke vroegpensioenregeling, RVU genaamd, is voor werknemers met een zwaar beroep. De definitie hiervan wordt aan de cao-tafels afgesproken. De regeling houdt in dat werknemers maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd met pensioen kunnen gaan, waarbij de werkgever een vergoeding geeft gelijk aan de netto AOW. Dit kan in de nieuwe regeling verhoogd worden met 300 euro per maand, dit leidt tot een bedrag van circa 1800 euro per maand. FNV heeft een regeling afgesproken waar zwaar werk bepalend is en niet de hoogte van het inkomen. De wettelijke regeling wordt structureel, dat betekent dat de jongere collega’s en toekomstige collega’s hier ook gebruik van kunnen gaan maken als we dat in de cao gaan afspreken.

Wens van FNV Cabine leden
Tijdens de cao-sessie over gezond werken en ouderenbeleid bleek duidelijk dat onze leden erkenning willen in de cao voor het feit dat werken in de cabine zwaar werk is. Zowel tijdens deze sessie als via onze helpdesk is de oproep heel duidelijk gedaan aan het bestuur van FNV Cabine dat als er een wettelijke verlenging komt, we ook in onze cao deze vroegpensioenregeling willen afspreken. De huidige vroegpensioenregeling die nu in de cao staat stopt na 2025.

Verzilveren bij KLM
Deze landelijke regeling is niet zonder slag of stoot overeengekomen, er is flink actiegevoerd in diverse sectoren voor het vroegpensioen. Het landelijke onderhandelaarsakkoord wordt nu eerst voorgelegd aan het ledenparlement van FNV, waar leden uit alle sectoren zijn vertegenwoordigd. Nadat de nieuwe regeling is goedgekeurd moeten we hem verzilveren aan de cao-tafel bij KLM. Aan de cao-tafel moeten we gaan afspreken wie ervan gebruik kan maken en wat de exacte hoogte van het bedrag wordt. Daar is een sterke vakbond voor nodig met kennis van het cabinevak en grote landelijke invloed. Nu is de tijd om je aan te sluiten bij FNV Cabine en je collega’s vragen om dat ook te doen.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!