Skip to main content

Start van de cao-onderhandelingen in november

De cao-onderhandelingen bij KLM staan voor de deur! De drie cao's lopen af op 1 maart 2025 en in november starten de onderhandelingen over jouw arbeidsvoorwaarden. Gisteren hebben alle vakbonden en KLM een belangrijke bijeenkomst gehad over het cao-proces en we brengen je graag transparant op de hoogte van wat er gaat gebeuren. 

Belangrijke data
Op 11 en 12 november vindt er strategisch overleg plaats met alle vakbonden en KLM. We bespreken dan onze visies op de toekomst. Daarna kunnen alle leden van FNV Cabine stemmen over de concept cao-inzet. Later in november starten de inhoudelijke onderhandelingen, er wordt de laatste hand gelegd aan de precieze planning. Wanneer de cao-onderhandelingsdata voor cabine bekend zijn zullen we deze communiceren. Het streven van KLM en alle vakbonden is om in januari de onderhandelingen gezamenlijk af te ronden. 

Succesvolle cao-sessies
Vorige week hebben we drie succesvolle cao-sessies gehouden waar leden hun wensen hebben gedeeld. Hieruit zijn concrete voorstellen voortgekomen. Er zijn voorstellen voor meer grip op het rooster uit de sessie over koopkracht en werk-privé balans. Uit de sessie over diversiteit gelijkheid en inclusie zijn voorstellen die zorgen voor een inclusievere en fijne werkplek voor iedereen. Tijdens de sessie over ouderenbeleid is er gesproken over erkenning van het werk in de cabine als zwaar beroep en het verzoek om verdieping in het werk, zowel in als buiten de cabine, op vrijwillige basis. 

Concept cao-inzet in de maak
FNV Cabine zet zich in voor structurele verbeteringen voor het cabinepersoneel. We verwachten stevige tegenwind van KLM, vooral gezien de productiviteitsplannen van Back on Track. De FNV Cabine onderhandelingsdelegatie is druk bezig met het samenstellen van de concept cao-inzet. Dit wordt gebaseerd op de voorstellen uit de cao-sessies met groot draagvlak, die een positieve impact op collega's hebben en kansrijk zijn aan de cao-tafel. We nemen ook voorstellen mee die leden eerder hebben ingediend via de helpdesk en uit onze maandelijkse vergaderingen met actieve leden. De ledenraadpleging over de cao-inzet zal plaatsvinden na het strategisch overleg op 11 en 12 november.

De FNV Cabine aanpak
Het ledenbestand van FNV Cabine weerspiegelt de diversiteit van ons korps op het gebied van leeftijd en functies. We willen dat werken in de cabine in een fulltime dienstverband mogelijk is en blijft tot de AOW-leeftijd. Er zijn vele kwaliteiten binnen het korps die nu niet worden benut, dat is zonde. We willen ervoor zorgen dat iedereen in de toekomst zijn talenten optimaal kan inzetten bij KLM. We zijn gericht op vernieuwing en doen oplossingsgerichte voorstellen. We benoemen niet alleen problemen, maar doen ook concrete voorstellen om ze op te lossen.

Jouw stem is belangrijk
Een groot deel van de cao-inzet is gebaseerd op jouw input uit de cao-sessies. Zoals altijd stemmen leden voorafgaand aan de inhoudelijke onderhandelingen over de concept cao-inzet en ook over het eindresultaat. Dit betekent dat je over ongeveer een maand wordt uitgenodigd om je stem uit te brengen over de inzet, en natuurlijk weer na de onderhandelingen over het bereikte resultaat. We houden je tussentijds op de hoogte via onze nieuwsbrieven en webinars. Steeds meer collega’s sluiten zich aan bij FNV Cabine, wat ons een sterke stem aan de onderhandelingstafel geeft. Ben je nog geen lid, maar herken je je in onze aanpak? Sluit je dan aan! Als je collega’s kent die nog geen lid zijn, nodig ze uit om zich aan te sluiten bij FNV Cabine en ontvang 10 euro als dank voor jouw inzet.

Redactie FNV Cabine