Skip to main content

Cabineoverleg 26 september en cao-sessies

Afgelopen donderdag (26 september) hebben we op het KLM-hoofdkantoor ons maandelijks cabineoverleg gevoerd met KLM. In deze nieuwsbrief praten we jullie graag bij over de tijdelijke afspraak rondom operationele verstoringen, de travelbuddy, de planningsstand, commissie verkopen aan boord en het nieuwe vervoersbeleid. 

Tijdelijke afspraak rondom operationele verstoringen
Tijdens het cabineoverleg van maart hebben wij samen met KLM tijdelijke operationele afspraken en compensatie afspraken gemaakt in verband met het grote aantal verstoringen. Deze afspraken lopen af na oktober 2024. Wij hopen dat een verdere verlenging niet nodig zal zijn omdat de operatie weer normaal is. Ons beeld is echter dat er nog steeds veel verstoringen zijn in de operatie. We houden een vinger aan de pols de komende maand en gaan met KLM in overleg over het aantal operationele verstoringen.

Travelbuddy
Er is ten tijde van het maken van deze afspraak vastgelegd dat de travelbuddy dezelfde rechten toebedeeld krijgt als ‘de partner’ in het IPB-reglement. Tijdens het cabineoverleg van juli hebben wij onze verbazing uitgesproken dat zelfs bij Air France, Transavia en Delta de travelbuddy nog steeds niet wordt geaccepteerd. Helaas geeft KLM ook nu weer aan dat er geen vooruitgang is bij deze maatschappijen. 

Planningsstand 
Zoals iedere maand heeft KLM ons weer bijgepraat over de planningsstand voor de komende periode. In totaal worden er in de laatste maanden van dit jaar 196 nieuwe collega’s opgeleid, dit zijn 95 extra cabin attendants ten opzichte van de planning in juli. Daarnaast is er ook meer doorstroming vanuit KLC, er zijn in totaal twee groepen die in de laatste maanden van dit jaar overkomen naar KLM. Ook worden er dit jaar nog 84 pursers opgeleid. Het aantal senior purser opleidingsplaatsen is met 48 ongewijzigd. Er is helaas in de laatste maanden van dit jaar geen doorstroming naar WBC-specialist. Voor 2025 zijn de totale aantallen in- en doorstroming nog niet bekend, wel liet KLM weten dat er op dit moment 12 geaccordeerde plaatsen zijn voor Purser.

Commissie verkopen aan boord
In de cao is een afspraak over commissie verkopen aan boord. Zoals bekend onderzoekt KLM de mogelijkheden voor gedeeltelijk betaalde catering op Europa. In het cabineoverleg heeft FNV Cabine KLM herinnerd aan de cao-afspraak waardoor je bij verkoop aan boord recht hebt op commissie. De commissie geldt per september al voor de paid upgrades. Weet dat het voor een tijdige uitbetaling van de commissie noodzakelijk is dat je de vlucht in de MyFlight app direct na de vlucht afsluit. Doe je dit op een later moment, dan wordt ook de commissie later uitbetaald. 

Vervoersvergoeding
In het laatste cao-akkoord is afgesproken dat KLM overgaat op een nieuwe vervoersvergoeding. Dit wordt per 1 november ingevoerd. In dit nieuwe beleid zal het openbaar vervoer binnen Nederland volledig worden vergoed, nadeel is wel dat je voortaan je reizen op moet geven via een app. KLM heeft aangegeven dat deze app heel gebruiksvriendelijk wordt. Collega’s die denken gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer, kunnen vanaf 1 november gebruik maken van de NS businesskaart door deze voor 18 oktober aan te vragen. Bij vragen over de invoering van de nieuwe vervoersvergoeding verwijzen wij naar de vervoerspagina. Ook staan er de komende weken collega’s op het bemanningscentrum om nadere toelichting te geven over het nieuwe vervoersbeleid.

Aanmelden cao-sessies
Op 7, 9 en 11 oktober organiseert FNV Cabine cao-sessies. Per sessie komt er een interessant onderwerp aan bod en zullen er ook experts over deze onderwerpen aanwezig zijn. De cao-onderwerpen zijn koopkracht en work-life balance, diversiteit en inclusie en ouderenbeleid en gezond aan het werk. Alle sessies zijn gepland op het FNV kantoor van 14:00 uur tot 16:00 uur. Aangezien bij de crewborrel vaak de beste ideeën ontstaan, sluiten we daarna af met een gezellige borrel. De sessies zijn op ons kantoor aan de Derkinderenstraat 2-8 in Amsterdam. Dit is vlakbij station Lelylaan en je kunt gratis parkeren op het eigen terrein.

Schrijf je nu in voor de cao-sessies.