Skip to main content

Artikel m.b.t. Koninklijk

18 augustus 2016

Beste collega’s,

Vandaag is er veel rumoer ontstaan over een brief die de bestuurders van FNV Grond aan de burgemeester van Amstelveen hebben gestuurd met betrekking tot het predicaat “Koninklijk” van KLM. Om jullie volledig te informeren, kun je de pdfbrief hier lezen.

Zoals jullie wellicht weten heeft KLM zich op zijn zachtst gezegd onbehoorlijk gedragen ten opzichte van de actievoerders bij FNV grond. Intimidatie van individuen door managers was aan de orde van de dag. Voor de goede orde, de acties waren volledig binnen de regels van Nederlandse- en Europese wetgeving. Die wetgeving geeft onder andere aan dat een actievoerder niet door de werkgever benadeeld mag worden. KLM dreigde echter met het intrekken van IPB rechten, hetgeen ongeoorloofd is, en maakte foto's van werknemers die flyers uitdeelden op Schiphol Plaza. Dan ben je als werkgever een straatvechter geworden. De directie sprak zelfs van een onderscheid tussen “KLM loyalisten” en FNV-ers.

FNV is van mening dat de normen wat betreft omgangsvormen en fatsoenlijk gedrag bij een bedrijf met het predicaat “Koninklijk” hoger zouden mogen liggen dan bij andere bedrijven.

Wat FNV Grond betreft dan ook een reden om dit bij de burgemeester van Amstelveen aan de orde  te stellen. Omdat de burgemeester daar iets zou moeten doen was de brief daarmee een extra drukmiddel richting KLM. Let wel, FNV Grond verzoekt in de brief niet om het afnemen, maar om een opschorting van het predicaat. Wanneer een bedrijf zich onfatsoenlijk gedraagt richting zijn werknemers, dan mag je de vraag stellen of je nog wel een Koninklijk bedrijf bent.

De publicatie heeft een storm van kritiek losgemaakt binnen KLM. Het is nooit de bedoeling geweest om het trotse gevoel van KLM'ers te ondermijnen. De intentie was de directie een signaal mee te geven om op een behoorlijke wijze met haar medewerkers om te gaan. Ook FNV Cabine verwacht een gelijkwaardige en fatsoenlijke opstelling van de werkgever in ons komende cao traject.

Of je het nu eens bent of niet met de positie die onze collega’s bij FNV Grond hebben ingenomen, in Nederland heb je het recht om je te organiseren en je te verzetten op het moment dat je het niet eens bent met je werkgever. Het kan niet zo zijn dat dit persoonlijke gevolgen heeft,  terwijl je je gewoon aan de wettelijke regels houdt met betrekking tot het voeren van actie. FNV Cabine hoopt met deze toelichting een beter beeld te geven van de achtergronden van waaruit de brief is verstuurd.

Redactie FNV Cabine